Veelgestelde vragen

VEELGESTELDE VRAGEN mbt de PILOT

PRAKTISCH

Wat is de opzet van de Pilot het Coöperatieve Gezondheid Fonds (met de Schenk-Kringen)?

Inleg gemiddeld(!) 25 euro per persoon per maand met een eventuele ruimte tot 750 op jaarbasis.

Let wel:

- het is geen basisverzekering > kies je eigen zorgverzekering

- geen fysiotherapie, geen mondzorg > kies je eigen aanvullende zorgverzekering

- WEL natuurlijke geneeswijzen, 100%

- alleen voor leden van het GezondheidsCoöperatief Nederland - GCN

Een korte uitleg vind je hier.


Hoe zijn jullie tot deze opzet gekomen?

Het is een proces van 2 jaar geweest voordat we de Pilot op 1 april 2020, zijn gestart. Een periode met vele gesprekken en grondig onderzoek. Een actuaris heeft daar een businesscase van gemaakt en daarmee stevige 'pootjes' aan het geheel gegeven.


Hoeveel leden van het GezondheidsCoöperatief Nederland doen mee met de Pilot (stand mei 2021)?

Op dit moment doen er zo'n 100 leden mee met de Pilot verdeeld over 10 Schenk-Kringen.


Welke Schenk-Kringen zijn er (stand mei 2021)?

Amsterdam, Assen, Benningbroek (Noord-Holland), Bussum, Den Haag, Eindhoven, Joure, Nijmegen, Olburgen (ligt tussen Arnhem & Zutphen) & Tubbergen (Twente). In oprichting: Oostzaan (Noord-Holland) en Lichtenvoorde (Achterhoek).


Hoe kan ik meedoen?

1 Je bent/wordt lid van het GezondheidsCoöperatief Nederland (volwassenen: éénmalig €50 of 50 Florijnen + jaarcontributie €25 (kinderen <18 jaar: gratis!))


2 Je bezoekt 3 kennismakingsbijeenkomsten die worden georganiseerd door de Schenk-Kringen waardoor je alle informatie krijgt en je jouw vragen kunt stellen. Deze bijeenkomsten zijn ook bedoeld om de andere deelnemers te ontmoeten en, waar volgens ons de kracht ligt van deze pilot en van het GezondheidsCoöperatief Nederland, om ervaringen, kennis en informatie uit te wisselen. Tijdens de laatste bijeenkomst kun je besluiten om mee te doen met de Pilot.


3 Lid worden van het Coöperatieve Gezondheid Fonds. Dit is éénmalig €50.


Hoe lang duurt deze Pilot?

Drie jaar.


Wat gebeurt er na deze drie jaar?

In 2022 gaan we als GezondheidsCoöperatief Nederland kijken hoe we verder gaan. Willen wij er nog soorten behandelingen (natuurlijke geneeswijzen of andere soorten behandelingen) bij? Willen we ook zaken uit de basisverzekering meenemen in de opzet? Alles ligt open en daar worden alle leden van het GezondheidsCoöperatief Nederland bij betrokken. De kernwoorden Keuzevrijheid, Lichamelijke integriteit & Vertrouwen zijn daarbij het uitgangspunt.


Ik heb wel een partner maar wil alleen meedoen. Kan dat en hoeveel kost dat?

Natuurlijk. Je bepaalt zelf op welke wijze je meedoet. Als je al lid bent van het GezondheidsCoöperatief Nederland dan betaal je éénmalig €50 om lid te worden van het Gezondheid Fonds. Daarna leg je elke maand 30 in. Een korte uitleg vind je hier.


Ik ben een 'één-ouder' huishouden. Ik wil graag met mijn kind (<18 jaar) deelnemen. Hoeveel bedragen de kosten?

Als je al lid bent van het GezondheidsCoöperatief Nederland (je kind is gratis lid van het GezondheidsCoöperatief Nederland) dan betaal je éénmalig €50 om lid te worden van het Gezondheid Fonds. Ook hier geldt dat jouw kind gratis lid is. De maandelijkse inleg bedraagt 30 voor jou en €15 voor jouw kind. Een korte uitleg vind je hier.


Ik wil niet meer meedoen met de Pilot. Wat gebeurt er met mijn inleg?

Hetgeen je hebt ingelegd, minus de kosten voor de coöperatie (20% inleg) - reservering centrale spaarpot (5% inleg) - eigen gebruik / schenkingen aan andere leden, is van jou en wordt overgemaakt naar jouw eigen rekening.INHOUDELIJK

Moet een behandelaar bepaalde diploma's, (nascholing-) certificaten hebben om vergoed te worden?

Nee. Wel is het van belang en transparant welke opleiding(en)/cursussen de behandelaar heeft gevolgd en welke praktijkervaring deze heeft opgedaan. Dit kan aangevuld worden met ervaringen van mensen die een behandeling bij je hebben gehad. Daarnaast zal door ons zichtbaar worden gemaakt wat de beroepsgroep van belang vindt voor een goede kwaliteit. Verder is het wettelijk verplicht dat de behandelaar is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, is verzekerd tegen beroepsaansprakelijkheid en dat zijn cliënt toegang heeft tot een klachtenregeling.

Belangrijk:de behandelaar hoeft geen lid te zijn van een beroepsvereniging.

NB: De behandeling moet natuurlijk wel binnen de kaders van de Pilot vallen. (zie Vergoedingen)


Hoe borg je de kwaliteit van een behandelaar?

Die kwaliteit wordt ervaren door de cliënt/patiënt zelf en is dus puur een zaak tussen behandelaar en cliënt/patiënt. De behandelaar heeft zelf de keuze om zich aan te sluiten bij bijvoorbeeld een beroepsvereniging. Wel vragen wij om zichtbaar te maken welke opleiding(en), cursussen en praktijkervaring iemand heeft. 


De 'markt' zal zijn werk doen doordat de 'consument' zich van informatie kan voorzien en daardoor een eigen keuze kan maken. Doordat ervaringen kunnen worden gedeeld met andere leden van het GezondheidsCoöperatief worden ook minder goede ervaringen de eventuele 'rotte peren' zichtbaar. Er kan dan door het GezondheidsCoöperatief Nederland de dialoog worden aangegaan met de betrokken behandelaar.


We gaan voor vertrouwen, dialoog en transparantie.

GEZONDHEIDSCOÖPERATIEF NEDERLAND U.A.


Opgericht 6 januari 2012

Kamer van Koophandel nr. 23845082

ING rek. nr. NL25INGB0005212253

BTW nr. NL851118252B01

CONTACT


E-mail: info@gezondheidscooperatief.nl

Telefoon: 0592 820033 (ma. t/m do. 10.00u-13.30u)

© GezondheidsCoöperatief Nederland 2017

FLYER DOWNLOADEN